PRF - Platelet Rich Fibrin (plasma sanguina imbogatita in trombocite), reprezinta o matrice de trombocite, leucocite si fibrina separata din sange pentru a produce o membrana bogata in citokine si factori de crestere care ajuta si grabesc vindecarea tesuturilor moi si dure.
Tehnica A-PRF
Una dintre cele mai noii tehnici folosite cu succes in stomatologie, in special in implantologie si chirurgie orala, o reprezinta tehnica A-PRF.
A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) este o metoda revolutionara prin care se obtine o membrana gelatinoasa din sângele propriu al pacientului, printr-o tehnica speciala de centrifugare. Membrana obtinuta are un continut bogat de trombocite, proteine de legare si factori de crestere care, odata introduse in zona dorita, accelereaza si stabilizeaza procesul de vindecare.
Avantajul major al tehnicii A-PRF (comparativ cu celelalte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare) este folosirea produselor propriii organismului, fara niciun adaos de alta substanta in eprubeta recoltata. Membranele PRF nu contin compusi chimici, deci nu prezinta risc alergic sau de respingere.
In clinica noastra, folosim tehnica A-PRF in urmatoarele interventii chirurgicale:
• etapa chirurgicala de inserare a implanturilor dentare
• lifting de sinus intern si extern (ridicarea membranei sinusale )
• augmentarea podelei sinusale
• corectarea defectului chistic
• interventii la nivel parodontal pentru regenerare osoasa si gingivala
• Extractii dentare. Dupa o extractie dentara in osul maxilar ramâne o ”gaura” – alveola dentara, ce va fi umpluta in timp, in mod natural, de catre organism cu os. Din pacate, cantitatea de os depusa nu este suficienta sa umple intreaga alveola.
Membranele A-PRF plasate in alveola imediat dupa extractie o „sigileaza si protejeaza” impotriva factorilor din mediul bucal. Totodata, ea grabeste vindecarea si stimuleaza „depunerea” ulterioara de os.
in general, membranele A-PRF pot fi folosite in toate tipurile de interventii chirurgicale la nivelul cavitatii orale.
I-PRF
I-PRF reprezinta varianta fluida a A-PRF, bogat in trombocite si imbogatit cu leucocite, ce contine multipli factori de crestere si numeroase alte celule. La fel ca si A-PRF, I-PRF se obtine prin centrifugarea sângelui, la parametri diferiti.
Concentratul I-PRF se foloseste in amestec cu materialele de reconstructie osoasa pentru a stimula agregarea celulelor nutritionale de materialul de grefa osoasa, pe suprafata membranelor de colagen si a implanturilor dentare si pentru formarea vaselor noi de sange care vor vasculariza si sustine regenerarea osoasa ghidata.