Sfaturi privind igiena aparatelor dentare
Periajul dentar este foarte important si trebuie facut corect si meticulos (min 3 minute)
Folositi o periuta cu perii moi (SOFT sau ULTRA SOFT)
Este indicat periajul dupa fiecare masa si bineinteles dimineata si seara.
Daca nu aveti periuta la indemana dupa ce mancati puteti clati folosind apa de gura sau macar apa obisnuita.
Periati suprafetele dentare fara aparat in mod obisnuit
Fata externa a dintilor unde sunt si bracketii trebuie periata cu miscari orizontale, insistand in deosebi in zona dintre bracket si gingie.
Folositi periute interdentare pentru zonele mai greu accesibile (suprafetele dentare de sub arc). Alegeti periute cu partea activa mai mare pentru a putea fi eficiente. Multe din periutele interdentare din farmacii sunt indicate pentru curatarea puntilor sau lucrarilor pe implante si mai putin eficiente igienizarii aparatelor ortodontice.
Chiar daca este mai greu ata dentara poate fi folosita cu succes si atunci cand purtati aparat. Rugati medicul sau asistenta sa va ajute la inceput.
Cum ingrijiti aparatul ortodontic fix
Felicitari! Astazi v-a fost aplicat un aparat ortodontic fix.
De dumneavoastra depinde in cea mai mare masura sa ajungeti cât mai repede la sfârsitul tratamentului!
Ce trebuie sa faceti:
Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa, folosind obligatoriu si periuta interdentara care v-a fost data de catre medic. Orice instrument auxiliar de igienizare este binevenit: ata dentara speciala pentru aparate ortodontice (Super Floss), dus bucal. Pentru a fi siguri ca periajul dentar este eficient, schimbati periuta de dinti o data la 2 luni si folositi tabletele de identificare a placii bacteriene. Daca nu va spalati pe dinti corespunzator, apare riscul de producere a cariilor, a petelor albe de smalt si a inflamatiei gingiei. Gingia creste in volum, devine dureroasa, dintii se deplaseaza mai greu. Inflamatia gingiei poate duce la parodontoza.
- Nu mestecati alimente dure si nu utilizati guma de mestecat. Alimente dure sunt considerate alunele, porumbul prajit, coaja de pâine, coaja de pizza, caramelele, morcovul etc. Va recomandam sa nu muscati din sandwich sau mar, ci sa le taiati. Daca nu respectati aceste indicatii, se vor dezlipi bracketii. Fiecare dezlipire duce la prelungirea perioadei de tratament.
- Respectati orarul de purtare a elasticelor, daca acestea sunt indicate.
- Nu pierdeti nici o sedinta de activare. Fiecare neprezentare la activare semnifica prelungirea duratei de tratament cu o luna.
Cum ingrijiti aparatul ortodontic mobil
Felicitari! Astazi ai primit un aparat ortodontic mobil.
De tine depinde sa ajungi cat mai repede la sfarsitul tratamentului!
Ce trebuie sa faci:
- Poarta aparatul exact cat iti recomanda medicul dentist, nu mai putin! Daca nu il porti cat este necesar, dintii nu se vor indrepta!
- Spala bine aparatul de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosind o periuta de dinti si sapun
- Spala aparatul dupa fiecare masa din timpul zilei cu jet puternic de apa
- Cand aparatul nu este in gura, pastreaza-l curat in cutia lui de protectie
- Scoate aparatul din gura tragand numai de sarmele laterale
- invarte surubul la intervalul de timp recomandat de medic
- Cand ai aparatul in gura, nu folosi guma de mestecat
- Mananca cu aparatul in gura doar daca asa ti-a spus medicul ortodont
- Daca aparatul nu mai sta sau nu mai intra in gura, prezinta-te cat mai repede la medic
- Nu rata nici o sedinta de activare. Fiecare sedinta pierduta inseamna prelungirea duratei de tratament.
Recomandari in perioada purtarii aparatului fix.
1. Primele zile dupa aplicarea aparatului fix sunt cele mai dificile. Pentru ca adaptarea sa fie cat mai usoara va recomandam urmatoarele:
a. Folositi ceara de protectie pe toate zonele aparatului care jeneaza buzele, obrajii sau limba.
b. Daca tensiunea resimtita in prima zi este mare, puteti lua un antiinflamator pentru a o reduce (Nurofen, Algocalmin, Paracetamol).
ATENTIE !!! SUB NICIO FORMA NU DEPASITI DOZA ZILNICA INDICATA !!!
c. Folositi o alimentatie de consistenta mai redusa in special in primele zile.
d. Respectati indicatiile privind igiena aparatului si incercati ca ele sa devina in scurt timp o rutina.
2. Evitati alimentele dure sau lipicioase ce pot deteriora aparatul (Caramele, Alune, Fistic, Bake Rolls, Covrigi, Fructe tari).
3. Incizia alimentelor cu dintii frontali trebuie evitata - se rup sau se taie in bucati si se mesteca pe dintii posteriori
4. In unele etape de tratament este posibil ca medicul dvs sa va indice purtarea unor elastice - respectati indicatiile privind modul de aplicare si numarul de ore de purtare zilnica. Nu mancati cu elasticele aplicate.
5. Daca se desprinde vreun bracket in general acesta ramane fixat pe arc si va fi indepartat de medic la urmatorul control.
6. Capatul ligaturilor metalice este de obicei rasucit sub arc. Daca in cursul periajului acesta se deplaseaza si devine iritant pentru obraz incercati sa-l impingeti la loc cu o penseta sau scobitoare.
7. In special la inceputul tratamentului, arcurile flexibile si subtiri se pot deplasa si sa va jeneze capatul acestora. Incercati sa il miscati inapoi sau daca nu este posibil si se intampla acest lucru in weekend sau vacanta cu o forfecuta sau unghiera il puteti sectiona si indeparta.
Recomandari in perioada purtarii aparatului mobil.
1. In primele ore de la aplicare, copilul poate avea o salivatie crescuta. Este doar temporara si va trece in scurt timp. Folosirea unor bomboane/dropsuri fara zahar ajuta la adaptare.
2. Vorbirea poate fi afectata in special in primele zile de acomodare; copii pot citi cu voce tare o poveste sau lectia de a doua zi de la scoala pentru a se obisnui mai repede.
3. In perioadele in care aparatul nu este purtat el se pastreaza in cutiuta destinata acestuia, primita de la medic.
4. Trebuiesc respectate indicatiile medicului privind numarul de ore de purtare zilnica
5. Daca ati primit o cheita pentru activarea aparatului respectati intocmai intervalele de timp indicate pentru activare.
6. Daca aparatul nu este purtat suficient activarea acestuia prin folosirea cheitei va face ca acesta sa nu mai aiba stabilitatea necesara si sa-l jeneze pe copil.
7. Dupa indepartarea aparatului acesta este igienizat folosind apa si sapun si eventual o periuta moale (vechea periuta de dinti, perie de unghii). La nevoie pot fi folosite pastile speciale pentru igienizarea protezelor (ex. Corega)
8. Aparatul mobil nu se poarta la masa si nici in timpul orelor de sport