Dispozitivul Air-flow produce un jet de apa cu bicarbonat de sodium ce este proiectat asupra suprafetei dentare ajutand la eliminarea placii bacteriene si a petelor extrinseci cum ar fi cele datorate de nicotina, cafea si alimente colorate. Se realizeaza dupa detartraj.Dispozitivul Air-flow produce un jet de apa cu bicarbonat de sodium ce este proiectat asupra suprafetei dentare ajutand la eliminarea placii bacteriene si a petelor extrinseci cum ar fi cele datorate de nicotina, cafea si alimente colorate. Se realizeaza dupa detartraj.
Tartul este o placa bacteriana intarita atasata ferm de suprafata dintiilor dar si pe zone cum ar fi: obturatii, punti dentare, implanturi dentare, proteze, aparate ortodontice, reprezentand un factor favorizant aparitiei bolii parodontale. Procedeul de detartraj cu ultrasunete consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartu cu o ansa metalica ce vibreaza si vibratiile produse duc la dezitegrarea tartului. Manopera este nedureroasa dar sensibilitatea dintiilor este diferita asa ca uneori o simpla anestezie locala rezolva toata problema. Periajul se realizeaza dupa detartrajul cu ultrasunete asigurand un lucru final care impiedica depunerea ulterioara a placii bacteriene pentru o perioada destul de lunga.
Bruxismul este acel fenomen atunci cand se strange si se scrasneste din dinti. Acest fenomen duce la abraziunea danturii si la dureri faciale sau ale articulatiei temporo-mandibulare. Exista doua tipuri de bruxism: cel diurn si cel nocturn. Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a determina cauza exacta a bruxismului dar se crede ca factorii declansatori sunt atat de ordin psihic cat si fizic. Printre factorii care contribuie la aparitia bolii se numara: stresul si anxietatea, abuzul de droguri, excesul de cofeina, fumatul, anumite boli de exemplu Parkinson, malocluzia (muscatura) viciata.
Daca scrasniti din dinti ziua sau noaptea medicul stomatolog va va recomanda sa purtati o gutiera care sa va protejeze dintii de presiunea foarte puternica exercitata inconstant pe maxilar. Purtarea unei gutiere nocturne va prelugi si durata de rezistenta a lucrarilor dentare.
Respiratia grea sau halitoza in limbaj medical reprezinta mirosul neplacut al gurii. In U.E. reprezinta 30-50% din motivele de prezentare la stomatog. Respiratia urat mirositoare poate fi ocazional sau cronica.
Cauzele halitozei sunt:
- igiena defectoasa a caviatii bucale.
- consumul unor alimente:ceapa,usturoi,dulciuri in exces, carne si produse lactate (prin persistenta resturilor in cavitatea bucala sub actiunea florei microbiene locale se formeaza compusi de sulf)
-fumatul, alcoolul, cafeaua.
-stomatologice: carii, parodontoze, gingivite, abcese dentare, proteze neigenizate.
Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare din santuri si fosete de pe suprafetele ocluzale si vestibulare ale molarilor si premolarilor si de pe suprafetele orale ale incisivilor superiori. Sigilantul este un material compozit ce contine flor, fluid care inveleste ca o pelicula de plastic subtire fata molarilor si premolarilor folositi la mestecat acoperind toate micile neregularitatii de pe suprafata dintiilor acest fapt fiind important deoarece cariile dentare incep sa se dezvolte in aceste zone. Sigilarile se fac atat la dinti temporari (de lapte) cat mai ales la cei permanenti imediat dupa ce erup. Metoda se aplica in special pe dintii definitivi (molari 6 si 12 ani si pe premolari) in intervalul de varsta 6-15ani.
Tratamentul de fluorizare se realizeaza prin aplicarea pe dinti a anumitor produse special concepute in acest scop precum paste de dinti profilactice fluorurate, geluri sau lacuri ce contin fluor pentru a reduce riscul aparitiei carei dentare si a reduce progresia celor deja existente. Este indicat atat copiilor cat si adultilor cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor si pacientilor cu restaurari dentare multiple sau purtatorilor de aparate ortodontice.